::. Ya ALLAH kurniakanlah sakinah mawaddah warahmah dlm r/tangga kami Amieen.::



Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers  Baby Birthday Ticker Ticker  Baby Birthday Ticker Ticker

Wednesday, January 9, 2013

Cara Solat Sunat Dhuha Yang Ringkas




Solat Dhuha merupakan amalan sunat yang di galakkan kita amalkan nya. Ia dikatakan sebagai "pembuka rezeki" sebagaimana yang di nyatakan dalam hadis Rasulullah tercinta kita SAW.  
Solat ini boleh dilakukan 2, 4, 6, hingga 12 rakaat. 



Cara Ringkas Solat @ Sembahyang Sunat Dhuha : 
Rakaat : 2,4,6 hingga 12
Waktu : 10 pagi atau antara 7am - 1pm sebelum waktu Zohor. 
"Solat Dhuha ini afdalnya ketika matahari telah meninggi dan kian panas sinarnya.
"Imam Nawawi menghuraikan masa tersebut sebagai masa berlalunya seperempat tempoh siang hari iaitu pukul 10 pagi hingga 1 petang (Kitab Al-Majmu;' karangan Imam Nawawi).


1. Rakaat Pertama "Allahuakbar" Niat dalam hati :
✿ "Sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"
✿  Baca Alfatihah hingga akhir
✿  Baca Surah, pendek pun takpa. (paling elok surah As-Syams )

2. Rakaat Kedua  
✿  Baca Alfatihah hingga akhir
✿  Baca Surah, pendek pun takpa. (paling afdhal surah Addhuha)
✿  Tahiyyat akhir & Beri Salam.. 

3. Doa  
✿  Mohon Allah murahkan rezeki kita..berkati kerja kita.
✿  Doa apa sahaja..mengadulah pada Allah..
✿  Paling mantap guna Doa ini khas untuk waktu Dhuha :



Maksudnya:
 Ya Allah, 
sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu  DhuhaMu, 
kecantikannya adalah kecantikanMu,
keindahan itu keindahanMu, 
kekuatan itu kekuatanMu,
kekuasaan itu kekuasaanMu 
dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya ALLAH, 
jika rezekiku masih di langit, turunkanlah,dan
jika  di dalam bumi, keluarkanlah,
jika sukar, permudahkanlah,
jika haram, sucikanlah dan
jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu,
Limpahkanlah kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.. 
~Amennn Ya Rabbal Alamin..~

ps:- kalo nk senang kte download jer video Doa Sulat Dhuha by UNIC kt Youtube ;)


104 comments:

  1. tq sebab sharing.. mmg tgh mencari cara solat dhuha yang mudah... leh copy x?

    ReplyDelete
  2. leh jer awk.. mn tau ngn solat dhuha ni lg bertambah rezeki kte esp rezeki bb.. aminn... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.. bole tanya .. tak perlu baca doa iftitah ke?

      Delete
    2. baca boleh, xbaca pn xpe...sunat je

      Delete
  3. terima kasih sgt2...rupanya mudahsaja solat dhuha

    ReplyDelete
  4. Ermm...tumpang tnye...doa tu bole bce mksud die je bole tak....??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah faham semua bahasa dimuka bumi ni..Insha Allah bleh tp lbh afdal guna bahasa al-quran la..

      Delete
    2. Mula2 baca dalam arab dan baca terjemahannya sekali supaya kita faham apa yang kita doa dan disertai dengan perasaan dari hati. Doa lah pada Allah sesungguhnya dia Maha Mendengar dan Mengetahui hajat hambaNya.

      Delete
  5. Assalammualaikum, mohon share ya. Teruna kasih atas ilmu ni..

    ReplyDelete
  6. Thanks for sharing. Nak copy paste boleh x? Saya pun TTC jugak.. :)

    ReplyDelete
  7. Thanks for sharing.. semoga dimurahkan rezeki awak sekeluarga.. Amin..

    ReplyDelete
  8. mintak izin untuk print blh?

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah....terima kasih hamba allah

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah, terima kasih sbb kongsi info ini ^^
    nak minta izin print boleh?

    ReplyDelete
  11. terima kasih..semoga ilmu yg dikongsikan bermanfaat..

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah .....hari nie nk cuba 1st dhuha selama 22 thaun hidup

    ReplyDelete
  13. nica sharing,, amik ilmu sikit utk diamalkn

    ReplyDelete
  14. Thank you sangat sebab sudi share...:)
    http://www.izyanliyana.com

    ReplyDelete
  15. thanks kak..smoga murah rezki gitu :)

    ReplyDelete
  16. terima kasih kerana sharing kan ilmu yg sgt berguna...

    ReplyDelete
  17. akak mintak izin nak print.

    nak juga abadikan kat blog akak. boleh tengok di kala lupa.

    ReplyDelete
  18. thanks > http://himpunanhikmah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  19. salam..
    nak share blh..?

    ReplyDelete
  20. salam.. pengisian yang berguna..mohon share serba sedikit ye....

    ReplyDelete
  21. Salam perkongsian yang berguna, akak mintak izin untuk dishare di blog akak ye..

    ReplyDelete
  22. assalamulalaikum terima kasih kerana berkongsi...

    ReplyDelete
  23. azam untuk amalkan selalu sunat dhuha ni...

    ReplyDelete
  24. Tq ngan cara mudah solat dhuha ni. Nk share ye and amalkan. Semoga awak memdapat pahala dari Allah

    ReplyDelete
  25. Terima kasih di atas perkongsian. Mohon share ye...untuk dijadikan peringatan dan amalan...in sha Allah

    ReplyDelete
  26. Ini yang aku cari boy. terima kasih.

    ReplyDelete
  27. Tq for the info mohon share n copy..
    Moga mendptan keberkatan drpd Allah SWT

    ReplyDelete
  28. nadzirah hj tajuddinNovember 21, 2013 at 1:46 PM

    mohon share ilmu ini yer.... semoga rezki kita seluruh umat islam murah dan diberkatiNya....

    ReplyDelete
  29. Terima kasih diatas ilmu yg sangat bermunafaat ini...

    ReplyDelete
  30. bacaan surah xkesah ayat apa2 ke atau ada ayat spesifik?

    ReplyDelete
  31. Terima kasih.sangat2 membantu.mohon copy ya.

    ReplyDelete
  32. Alhamdulillah. Terima kasih sis, sbb share. Rasa malas nak cai kat buku boleh cari kat sini.

    ReplyDelete
  33. Jazakallah. ..semoga diberkati oleh Allah.

    ReplyDelete
  34. syukran!
    moga kita sama2 dpt manfaat dr perkogsian saudari ini :)

    ReplyDelete
  35. kalat bcaan surah tu guna surah yg kta biasa pkai dlam solat 5waktu boldm x?

    ReplyDelete
  36. mohon berkongsi video 30 juzuk...terima kasih

    ReplyDelete
  37. Alhamdulillah. Terima kasih byk dgn info yg diberi.

    ReplyDelete
  38. Salam
    Bole kn klw kte doa smbil tgk buku kn

    ReplyDelete
  39. mohon copy...alhamdulillah

    ReplyDelete
  40. Alhamdulillah. ...berkat solat sunat duha dan disusuli solat sunat hajat....Insyaallah. .

    ReplyDelete
  41. tq sis atas perkongsian nie..mohon untuk share yer..

    sila la singgah page sy plak yer..

    ReplyDelete
  42. assalamualaikum admin..
    kalau bwt lbh 2 rakaat bape salam??
    atau setiap 2 rakaat satu salm..

    ReplyDelete
  43. minta izin dan mohon copy and paste / share ye..
    tks.. :)

    ReplyDelete
  44. salam kenal..
    nak minta izin nak share dan copy dalam blog saya yer...

    terima kasih

    ReplyDelete
  45. tq.. tuan tanah... walopon blog macam udah ditinggeikan.... tapi perkongsian ni berterusan..... banyak pahala mikeeee

    ReplyDelete
  46. Mohon copy dan terima kasih atas perkongsian

    ReplyDelete
  47. Mohon copy dan share to others...thanks

    ReplyDelete
  48. Mohon share..ye. tq.

    ReplyDelete
  49. t.kasi..mohon share ya...

    ReplyDelete
  50. terima kasih.. sangat membantu...:)

    ReplyDelete
  51. solat dhuha+al waqiah amalkan..magnet segala rezeki=)

    ReplyDelete
  52. terima kasih mohon share

    ReplyDelete
  53. alhamdullillah,bagus sangat sbb sekarang ni saya tengah mencari solat dhuha yang betul2 bolah diikut....terima kasih

    ReplyDelete
  54. terima kasih. saya copy ye.

    ReplyDelete
  55. Assalamualaikum..alhamdulillah..syukur sgt smbhyg dhuha mmg berkesan..yakin dgn allah segala di permudahkan..amin

    ReplyDelete
  56. Alhamdulillah, Terima Kasih di atas perkongsian.
    Moga kita semua dimurahkan rezeki, InsyALLAH
    Mohon Copy , tq

    http://ibuzharifqusyairi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  57. Salam...terima kasih berkongsi..izinkan saya copy dlm blog yer...terima kasih... Semoga di murahkan rezeki dan di rahmati Allah sentiasa.

    ReplyDelete
  58. Saya minta izin untuk amalkan..

    ReplyDelete
  59. Salam.. Mohon copy dan share ye :)

    ReplyDelete
  60. Moga kita sama-sama dapat mengamalkan solat dhuha ini

    ReplyDelete
  61. Boleh kah solat sunat dhuha dilakukan berjemaah

    ReplyDelete
  62. Boleh kah solat sunat dhuha dilakukan berjemaah

    ReplyDelete
  63. Walaupun biasanya 2rakaat setiap pagi..kena betol2 tekad niat solat dhuha..kadang2 kita terlupa dan terlepas waktu..bagi ita..mesti kena awal pg bila dan waktu..jika dilambatkan..terlepaslah jawabnya😊

    ReplyDelete
  64. Walaupun biasanya 2rakaat setiap pagi..kena betol2 tekad niat solat dhuha..kadang2 kita terlupa dan terlepas waktu..bagi ita..mesti kena awal pg bila dan waktu..jika dilambatkan..terlepaslah jawabnya😊

    ReplyDelete
  65. Assalammualaikum, saya mohon copy ya. Terima kasih.Semoga diberikan rezeki yg murah. Amin

    ReplyDelete
  66. Assalamualaikum
    Plg suka bait2 pembukaan...
    Indah sggh doa dipinta...
    Tp kurniakan xde a, jd kurnikan...

    ReplyDelete
  67. As-sham tu bca hbs ka?

    ReplyDelete
  68. Terima kasih ☺

    ReplyDelete
  69. Assalam .nak tnya .ayat kena baca 1x atau 10x ?

    ReplyDelete